Υδροκινησιοθεραπεία
Υδροκινησιοθεραπεία – Ειδική Κινησιοθεραπεία
Η υδροκινησιοθεραπεία, αναφέρεται στην ειδική κινησιοθεραπεία που γίνεται μέσα στο νερό, είτε διότι δεν επιτρέπεται η άσκηση υπό την επίδραση της βαρύτητας, είτε ως εναλλακτικός τρόπος άσκησης, εκμεταλλευόμενοι τις φυσικές ιδιότητες του νερού. Δύναται να συνδυαστεί και με άλλου είδους κινησιοθεραπεία.
Η πισίνα μας είναι θερμαινόμενη στους 31ºC, εσωτερική, με αντιολισθητική επιφάνεια και διαθέτει σύμπλεγμα INOX κιγκλιδωμάτων-χειρολαβών απαραίτητο για την εκτέλεση της ειδικής κινησιοθεραπείας.
Διαθέτει δυο διαφορετικά βάθη (0,60m και 1,40-1,60m) για να εξυπηρετεί άτομα διαφόρων ηλικιών, ύψους, διαφορετικού βαθμού εξοικείωσης με το νερό και διαφορετικής παθολογίας, ούτως ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα άσκησης μέσα στο νερό. Εσωτερικά στην πισίνα λειτουργούν ειδικά κατασκευασμένες για θεραπευτικό σκοπό συσκευές υδροδίνης-υδρομάλαξης για την αυχενική μοίρα, τη θωρακοοσφυική μοίρα και τις περιφερειακές αρθρώσεις. Η πίεση εκτόξευσης του νερού είναι ρυθμιζόμενη, προσαρμοσμένη στις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς.
Διατίθεται πλήρης εξειδικευμένος εξοπλισμός μεταβαλλόμενης αντίστασης, άνωσης αλλά και βοηθημάτων επίπλευσης για την επίτευξη πλήρους διαβάθμισης επιπέδων δυσκολίας. Επίσης, μέσα στη πισίνα διατίθεται ειδικό ποδήλατο αποκατάστασης υδροκινησιοθεραπείας (Aqua Bike) και συσκευή στεπ (Aqua Step).
Σε κάθε ασθενή που κρίνεται σκόπιμη η υδροκινησιοθεραπεία, δίδεται συγκεκριμένο πρόγραμμα ασκήσεων μετά από εξατομικευμένη αξιολόγηση από τους φυσικοθεραπευτές. Μέσω της παρακολούθησης της βελτίωσης του, γίνεται συνεχής επαναξιολόγηση και αναπροσαρμογή των ασκήσεων.
Σε ότι αφορά την καθαριότητα-υγιεινή και απολύμανση του νερού αλλά και του περιβάλλοντος χώρου της πισίνας, τηρούνται αυστηρά πιστοποιημένες διαδικασίες κατά EN ISO 9001:2008. Χρησιμοποιείται κυρίως αντλία όζοντος (Ο3) σε συνδυασμό με υγρό χλώριο (Cl) που ελέγχεται με ειδικούς ψηφιακούς μετρητές και δοσομετρητές. Επίσης, ρυθμίζεται ψηφιακά η σκληρότητα και η περιεκτικότητα του ύδατος σε άλατα.
Διαδικασία για την έναρξη της υδροκινησιοθεραπείας
Στο χώρο μας υπάρχουν αποδυτήρια με ερμάρια για να φυλάζετε τα πράγματα σας. Αφού αλλάξετε και πριν την είσοδο στην πισίνα, υποχρεούστε να κάνετε ντουζ με αφρόλουτρο, στη συνέχεια εισέρχεστε στην πισίνα όπου το ειδικά καταρτισμένο προσωπικό μας θα σας υποδείξει το εξατομικευμένο πρόγραμμά σας. Μετά το τέλος της θεραπείας στο νερό ακολουθεί ξανά ντουζ. Οι ασθενείς που έχουν μακριά μαλλιά θα πρέπει να φορούν ειδικό σκουφάκι ή clamer. Σε όλους τους χώρους πέριξ της πισίνας υποχρεούστε να φοράτε σαγιονάρες.
Απαραίτητος εξοπλισμός που θα πρέπει να διαθέτετε για την πραγματοποίηση της υδροκινησιοθεραπείας ειναι:
- Μαγιό
- Πετσέτα
- Σαγιονάρες
Οφέλη Υδροκινησιοθεραπείας
- Πρώιμη κινητοποίηση
- Μείωση αίσθησης του πόνου
- Μείωση συμπιεστικών δυνάμεων (αποφόρτιση) των αρθρώσεων
- Μείωση μυϊκού σπασμού
- Μείωση τοπικού οιδήματος (υδροστατική πίεση)
- Μυϊκή χαλάρωση
- Βελτίωση αιματικής & λεμφικής κυκλοφορίας
- Βελτίωση δύναμης, αντοχής και ελαστικότητας των μυών
- Βελτίωση εύρους τροχιάς κίνησης (υποστήριξη από άνωση)
- Περιορισμός αισθήματος δυσκολίας
- Ενίσχυση αισθήματος ασφάλειας
- Επανεκπαίδευση ιδιοδεκτικότητας και ισορροπίας
- Αερόβιες προσαρμογές
Ενδείξεις υδροκινησιοθεραπείας:
I. Γενικές Ορθοπαιδικές Παθήσεις και Μετεγχειρητική Αποκατάσταση
Σπονδυλικής Στήλης
- Σπονδυλοδεσία αυχενικής,θωρακικής, οσφυϊκής μοίρας
- Κυφωπλαστική
- Μικροδισκεκτομή
- Δισκοπάθεια ,σπονδυλόλυση , σπονδυλολίσθηση , οσφυαλγία (non specific low back pain)
- Κάταγμα σπονδυλικής στήλης, σταθεροποιημένο
Άνω Άκρου
- Κατάγματα ωμοπλάτης, κλείδας, βραχιονίου, αντιβραχίου, πηχεοκαρπικής
- Συρραφή τενόντων μυών ωμικής ζώνης
- Κακώσεις ώμου ( π.χ. ρήξη επιχείλιου χόνδρου)
- Κάκωση βραχιονίου πλέγματος και σύνδρομο θωρακικής εξόδου
- Ολική και μερική αρθροπλαστική ωμού , αγκώνος
- Περιφερική κάκωση νεύρων
- Εξάρθρημα ώμου
- Κάκωση μαλακών μορίων ώμου
- Ρήξη τενόντων
- Μυϊκή θλάση
- Περιαρθρίτιδα -Παγωμένος ώμος
Κάτω Άκρου
- Κάταγμα πυέλου, ισχίου, μηριαίου, επιγονατίδας, πλατώ, κνήμης, ποδοκνημικής, άκρου ποδός
- Ολική αρθροπλαστική ισχίου, γόνατος
- Συνδεσμικών κακώσεων γόνατος (π.χ. πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, έσω/έξω πλαγίου συνδέσμου)
- Αρθροσκόπηση έσω/έξω μηνίσκου,
- Οστεοχόνδρινη βλάβη
- Ρήξη τένοντος (π.χ. αχιλλείου)
- Τενοντομεταφορές
- Ρήξη συνδέσμων ποδοκνημικής
- Κολοβώματα κνήμης, μηρού, ποδός
- Κάκωση μαλακών μορίων ισχίου-γόνατος ( πρόσθιου χιαστού συνδέσμου , πλάγιοι σύνδεσμοι, μηνίσκοι) – ποδοκνημικής (π.χ. διάστρεμμα)
- Εξάρθρημα επιγονατίδος
- Κάκωση μαλακών μορίων
ΙI.Καρδιοαναπνευστικές Παθήσεις
IΙΙ. Ρευματολογικές Παθήσεις
ΙV.Παθήσεις κεντρικού και περιφερικού νευρικού συστήματος
- Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (AEE)
- Σκλήρυνση κατά πλάκας (MS)
- Νόσος τελικού κινητικού νευρώνος (ALS)
- Περιφερική πολυνευροπάθεια
- Νόσος Parkinson
- Mυασθένεια
- Κρανιοεγκεφαλική κάκωση
- Εγκεφαλική παράλυση (CP)
V. Για γενική ενδυνάμωση υγιών (aqua-exercise)
Αντενδείξεις υδροκινησιοθεραπείας
- Ανοιχτά ή σηπτικά τραύματα
- Ακράτεια ούρων
- Διάτρηση ωτικού τυμπάνου
- Σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια
- Σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια
- Επιληψία
- Έρπης με πληγές
- Δερματολογικές παθήσεις
- Μυκητιάσεις
- Υψηλός πυρετός
- Αρρύθμιστη αρτηριακή πίεση
- Ουρολοίμωξη
- Έμμηνος ρύση
Είναι πολύ σημαντικό να ανεφέρετε αν πάσχετε από κάποια ασθένεια στο προσωπικό πριν την έναρξη της υδροκινησιοθεραπείας και κατά τη διάρκεια των θεραπειών, διότι μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμα θεραπείας σας ή για λόγους ασφαλείας να μην μπορείτε να ακολουθήσετε το πρόγραμμα υδροκινησιοθεραπείας.
Ιδιαιτέρως αναφέρετε εάν πάσχετε από τις παρακάτω ασθένειες:
- Μεταδοτικές δερματικές παθήσεις
- Ανοικτές πληγές, ή έλκη ή μολυσμένες πληγές
- Καρδιακή ανεπάρκεια
- Σοβαρή περιφερειακή αρτηριακή πάθηση
- Εγκεφαλική αιμορραγία
- Υπέρταση ή υπόταση
- Αναπνευστικές παθήσεις
- Ακράτεια κοπράνων ή ούρων
- Γυναικολογικής φύσεως ασθένειες
- Επιληψία
- Εμπύρετες καταστάσεις
Φυσικές Ιδιότητες Νερού
Άνωση
Σύμφωνα με την αρχή του Αρχιμήδη οταν ένα σώμα βυθίζεται (μερικώς ή ολικώς) δέχεται μια ανοδική ώθηση ίση με το βάρος του ρευστού που εκτοπίζεται, η οποία ενεργεί σε αντίθετη κατεύθυνση από την βαρυτική έλξη και αναγκάζει το σώμα να επιπλέει.
α) Υποβοηθούμενες Ασκήσεις: κατεύθυνση προς την επιφάνεια του νερού (π.χ. απαγωγή ή κάμψη ώμου από όρθια θέση). Με την βοήθεια ειδικών πλωτήρων, που εφαρμόζονται στα άνω και στα κάτω άκρα, αυξάνεται η άνωση με αποτέλεσμα να χρειάζεται μικρότερη δύναμη από τον ασκούμενο για να κινήσει το μέλος προς την επιφάνεια του νερού (ελάφρυνση του βάρους του μέλους) .Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην ξηρά, κατά την άσκηση στο νερό η κίνηση είναι ευκολότερη όταν εκτελείται προς την επιφάνεια του νερού και δυσκολεύει όταν εκτελείται αντίθετα προς αυτήν λόγω της άνωσης. Άρα, λόγω των φυσικών ιδιοτήτων του νερού, δύναται να κάνουν πρώιμη κινησιοθεραπεία, μέσα στο νερό, περιστατικά βαριά πεπληγμένα.
β) Υποστηριζόμενες Ασκήσεις: κατεύθυνση παράλληλα με την επιφάνεια του νερού (π.χ. οριζόντια απαγωγη/προσαγωγή ώμου σε όρθια θέση). Πάλι με την βοήθεια των πλωτήρων το μέλος παραμένει στην επιφάνεια του νερού και από εκεί εκτελείται η άσκηση προς την επιθυμητή κατεύθυνση παράλληλη του νερού, με υποπολλαπλάσια προσπάθεια.
γ) Ασκήσεις Αντίστασης: κάθε κίνηση προς τον πυθμένα της πισίνας, όπου με την χρήση ειδικών πλωτήρων αυξάνουν την αντίσταση της κίνησης και το επίπεδο δυσκολίας της.
Σχετική Πυκνότητα ή Ειδικό Βάρος
Αναφέρεται στη σχέση μεταξύ της πυκνότητας ενός αντικειμένου με αυτή του νερού και εξαρτάται από την σύσταση του.
Σύσταση ανθρώπινου σώματος (0,974): διαφέρει τόσο μεταξύ ατόμων όσο και μεταξύ μελών του ίδιου σώματος, το οποίο εξήγει το γεγονός οτι συχνά βυθίζονται τα άκρα ενώ ο κορμός επιπλέει.
Υδροστατική Πίεση
Σε δεδομένο βάθος η πίεση του νερού ασκείται ισοδύναμα σε όλες τις επιφάνειες του βυθισμένου σώματος.Αυτό το χαρακτηριστικό του νερού βοηθά την φλεβική επιστροφή και την λειτουργία του φλεβικού συστήματος συμβάλλοντας στη μείωση των οιδημάτων και των αιματωμάτων.
Αντίσταση
Κατά την κίνηση στο νερό λόγω τριβής μεταξύ των μορίων του νερού, προκαλείται αντίσταση γνωστή και ως ιξώδες. Όσο μεγαλώνει η θερμοκρασία του νερού, μειώνεται η αντίσταση αυτή, καθώς μειώνεται η συνοχή των μορίων του νερού. Όσο γρηγορότερα κινείται το μέλος, τόσο μεγαλύτερη αντίσταση προβάλλεται.
Θερμοκρασία
Με την εμβύθιση του ασθενούς σε ζεστό νερό (≈31 οC) σε συνδυασμό με τις άλλες ιδιότητες του νερού ενισχύεται η μυϊκή χαλάρωση, ενώ μειώνεται ο μυϊκός σπασμός, η σπαστικότητα και η ευαισθησία στον πόνο.
Ιστορική Αναδρομή
Ιπποκράτης (375 – 460 π.Χ.)
Εμβυθίσεις σε ζεστό και κρύο νερό για τη θεραπεία μυϊκών σπασμών, κοινών ασθενειών, ρευματισμών, ίκτερου και της παράλυσης.
Winterwitz (1834-1912)
Ιδρυτής του ινστιτούτου υδροθεραπείας και ερευνητικού κέντρου στη Βιέννη,
η εργασία του οποίου αναγνωρίζεται ως θεμέλιο για τη χρήση της υδροθεραπείας.
Leroy Hubbard (1924)
Δημιούργησε τις διάσημες δεξαμενές Hubbard στις θερμές πηγές της Georgia,ενώ αργότερα δημοσίευσε έναν ολοκληρωμένο οδηγό-μέθοδο για την άσκηση στο νερό με λεπτομέρειες σχετικά με την συχνότητα, τη δοσολογία και την ένταση των ασκήσεων.
Τεχνική Halliwick
Στόχος της τεχνικής είναι η απόκτηση ορθής γνώσης του νερού και ο έλεγχος των κινήσεων μέσα σε αυτό. Αυτό γίνεται μέσω των παιχνιδιών, που είναι κατάλληλα για την ηλικία και τις δυνατότητές του ατόμου, όπου ενημερώνονται για τις ιδιότητες και την συμπεριφορά του νερού και μαθαίνουν πώς να ελέγχουν τα δικά τους προβλήματα ισορροπίας. Αυτό επιτρέπει και σε ένα άτομο βαριά πεπληγμένο να αποκτήσει εμπειρίες κίνησης που ίσως να µην έχει δοκιμάσει στο έδαφος.
Η τεχνική περιλαμβάνει την εκμάθηση διατήρησης ασφαλής θέσης αναπνοής, ανάκτησης αυτής της θέσης από άλλη θέση και τον έλεγχο της εκπνοής όταν το πρόσωπο είναι µέσα στο νερό. Τα άτομα εξοικειώνονται µε όλες τις πιθανές περιστροφές του σώματος και μαθαίνουν πώς να αρχίζουν, να ελέγχουν και να σταματούν αυτές τις περιστροφές όταν θέλουν. Η δύναμη της άνωσης, ο στροβιλισμός και η αντίσταση στη κίνηση µελετώνται, μαζί µε τις επιδράσεις του µετάκεντρου.