Ο κ. Γιγουρτάκης παρευρέθηκε στο 23ο συνέδριο της FESSH (Federation of the European Society for Surgery of the Hand),που έλαβε χώρα στις 13-16 Ιουνίου στην Κοπεγχάγη.
Ένας μεγάλος αριθμός ομιλητών κάθε ειδικότητας (ορθοπεδικοί, φυσικοθεραπευτες κ.α.) από διάφορα μέρη του κόσμου, τίμησαν το συνέδριο με την παρουσία τους και τις πολύ ενδιαφέρουσες εργασίες τους, σχετικά με χειρουργική και συντηρητική αποκατάσταση δυσεπίλυτων προβλημάτων άνω άκρου.
Από μέρους μας παρουσιάστηκαν συνολικά 3 εργασίες, των οποίων οι κλινικές μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του φυσικοθεραπευτηρίου (https://www.gigourtakis.gr/departments/erevna-anaptyxi/), με την χρήση μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας από το Τμήμα Σωματομέτρησης (https://www.gigourtakis.gr/departments/somatometrisi/).
Για τις ανάγκες της μιας έρευνας έγινε σύγκριση ισομετρικής με ισοκινητικής αξιολόγησης δύναμης (Biometrics E-Link versus CSMi Humac Norm) μετά από πρωτότυπη χειρουργική αποκατάσταση καθήλωσης του καταφυτικού τένοντα του δικεφάλου με οστική γέφυρα, που πραγματοποιείται από συγκεκριμένο χειρουργό του ΠΑΓΝΗ.
Στην τρίτη μας έρευνα μελετήθηκαν οι διαφορές της δύναμης δραγμού μετά από αποκατάσταση τραυματισμών άκρας χειρός, μεταξύ δύο διαφορετικών συστημάτων αξιολόγησης (Biometrics E-Link versus Tecksan Grip Research System).
Στο συνέδριο της Κοπεγχάγης αναπτύχθηκαν διεξοδικά από επιστήμονες, ομάδες ειδικού πληθυσμού όπως οι μουσικοί και οι αθλητές με σοβαρή παθολογία του άνω άκρου. Συζητήθηκε εκτενώς η ανατομική και ψυχολογική προσέγγιση των μουσικών με δυστονία (focal dystonia), που αποτελεί κινητική διαταραχή και προκαλεί ακούσιες παρατεταμένες μυικές συσπάσεις, με αποτέλεσμα την απώλεια του εκούσιου ελέγχου κατά την εκτέλεση μουσικών δραστηριοτήτων. Παρουσιάστηκαν ιδιαίτερες περιπτώσεις μουσικών, οι οποίοι αναγκάστηκαν λόγω τραύματος να αλλάξουν επαγγελματικό προσανατολισμό. Επίσης αναφέρθηκε η σπουδαιότητα της πρώιμης φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης στην διαχείριση των μαλακών μορίων, που αποσκοπεί στην πρόληψη των συμφύσεων και στην τάχιστη επιστροφή στις μουσικές δραστηριότητες, δίχως να χάσουν την επιδεξιότητα τους (expertise). Επιπρόσθετα, τονίστηκε ιδιαίτερα ότι μια άριστη ακτινογραφική απεικόνιση, δεν σημαίνει απαραίτητα και ένα λειτουργικό χέρι. Τέλος, έγινε επισήμανση της σημασίας της ομάδας αποκατάστασης (εξειδικευμένος ορθοπεδικός χειρουργός, εξειδικευμένος θεραπευτής άνω άκρου, ψυχολόγος, εργοθεραπευτής κ.λ.π.) και μελετήθηκε η τεχνική της νοητικής πρακτικής (imaginary training). Η νοητική πρακτική αναφέρεται στη χρήση οπτικό-κινητικών εικόνων με σκοπό τη βελτίωση της κινητικής συμπεριφοράς. Οι εικόνες απαιτούν τη χρήση της φαντασίας ενός ατόμου για την προσομοίωση μιας δράσης, χωρίς σωματική κίνηση, προκειμένου να αποτραπεί η εγκεφαλική αδράνεια και να ενισχυθούν οι νευρωνικές συνάψεις.
Ο κ.Γιγουρτάκης είναι εξειδικευμένος θεραπευτής άνω άκρου και μέλος του Βρετανικού Συλλόγου Θεραπευτών Άνω Άκρου (British Association of Hand Therapists) και στο φυσικοθεραπευτήριο αναλαμβάνουμε εξαιρετικά πολύπλοκα περιστατικά οξέος τραύματος άνω άκρου που μπορείτε να δείτε εδώ https://www.gigourtakis.gr/peristatika/ano-akro/